MICROGREENS

MICROGREENS

MICROGREENS

Deze scheuten bevatten meer voedingsstoffen dan hun volwassen tegenhangers, ze zijn gemakkelijk te kweken en gemakkelijker te voeren.

Zelfs als je een kieskeurige eter hebt, kun je deze kleine plantjes in het eten van je hond verstoppen en hij zal ze waarschijnlijk niet eens opmerken.

WAT ZIJN MICROGEENS?

Planten in de fase meteen na het ontkiemen van een zaadje zijn het meest voedingsrijke deel van een plant/kruid. Ze zijn op hun best wanneer ze slechts 2 tot 5 centimeter in de hoogte zijn. Ze hebben dan nog niet veel energie moeten stoppen in het groeien van bladeren en lange stengels of in het wortelen tot diep in de grond en het dragen van vruchten.

Microgreens ontstaan uit zaden in de eerste 2 weken van het leven van een plant. Het zijn de eerste bladeren van een zaailing. En in slechts enkele dagen, zijn ze klaar om aan het eten van je hond (of jezelf!) toe te voegen. Zodra ze 2 tot 5 centimeter hoog zijn, kun je ze gewoon afknippen en opeten. Als je ze laat doorgroeien, kun je ze in de tuin uitplanten.

In de eerste dagen van het leven van een plant is de voedingswaarde het grootst, omdat de plant vitaminen en antioxidanten aanmaakt die nodig zijn om te groeien. Dat is meteen ook de reden waarom ik zelf zo graag met gemmotherapie werk, dat principe is namelijk vergelijkbaar.

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de vitale voedingsstoffen in microgreens, waarbij men ontdekt heeft dat microgreens 40 tot 400 keer meer voedingsstoffen bevatten per gewicht dan hun volwassen tegenhangers!

Veel voorkomende microgreens zijn zaailingen van broccoli, chia, spinazie, alfalfa, tarwegras, sla, rode kool en andere groenten.

ZIJN MICROGREENS VEILIG VOOR HONDEN?

Ja, absoluut! Maar ze zijn vooral ook heel gezond voor honden. Ze bevatten vitaminen, mineralen, voedingsvezels en antioxidanten die beschermen kunnen bieden tegen bepaalde vormen van kanker en de gevolgen van veroudering. Ze zijn daarbovenop ook makkelijk te verteren voor uw hond. Net als de volgroeide versies, zijn de meeste microgreens veilig voor uw hond om te eten als groenten.

Natuurlijk moet je wel nog steeds uien en prei vermijden.

WAAROM ZIJN MICROGREENS NUTTIG VOOR JE HOND?

Als het op microgreens aankomt, doet hun miniatuurgrootte er zeker niet toe. Zoals gezegd, ontdekten onderzoekers dat 25 soorten microgreens hogere concentraties vitaminen, mineralen, carotenoรฏden, fytonutriรซnten en antioxidanten bevatten dan volwassen groenten.

Ze zijn ook rijk aan polyfenolen, antioxidanten die schadelijke vrije radicalen in het lichaam opvangen en elimineren.

Ze hebben ook hoge concentraties kalium, ijzer, zink, magnesium en koper en vitamine C, E en K.

Er is onderzoek dat aantoont dat wanneer muizen op een vetrijk dieet zijn, rode kool microgreens helpen bij het verlagen van de risicofactoren voor het ontwikkelen van hart-en vaatziekten. Ze verminderden ook gewichtstoename.

Er wordt aangenomen dat microgreens het risico op de volgende ziekten verlagen:

  • Hartziekten – Antioxidanten lijken het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Microgreens kunnen ook het triglyceride niveau verlagen.
  • Sommige kankers – Fruit en groenten die rijk zijn aan polyfenolen kunnen het risico op sommige vormen van kanker verlagen.
  • Diabetes – Antioxidanten verminderen de stress die voorkomt dat suiker de cellen binnendringt. Studies met fenegriek tonen aan dat het de suikeropname in de cellen aanzienlijk verbetert.

Maar wat echt verbazingwekkend is, is dat broccoli microgreens tussen de 10 en 100 keer meer sulforafaan bevatten dan volwassen planten. Sulforafaan is een goed onderzochte verbinding waarvan is aangetoond dat het kanker bestrijdt.

VOORDELEN SULFORAFAAN

Sulforafaan is een indirecte antioxidant. Het bindt zich niet direct aan vrije radicalen, zoals de meeste antioxidanten doen. Wat het doet is andere belangrijke systemen in het lichaam van uw hond aanzetten om hun eigen antioxidanten aan te maken. Het is het interne leger van het lichaam dat soldaten aanmaakt om de constante dreiging van vrije radicalen te bestrijden.

Dit proces is de Nrf2-route. Elke cel in het lichaam van uw hond heeft deze Nrf2 boodschapper. Wanneer er celschade is (waarschijnlijk veroorzaakt door vrije radicalen), gaat er een alarm uit naar dat leger. En het lichaam gaat aan het werk om meer antioxidant enzymen te produceren.

Dat houdt vrije radicalen onder controle en helpt bij het voorkomen van:

  • Oxidatieve stress
  • Kanker
  • Andere chronische ziekten

Sulforafaan neutraliseert ook gifstoffen, vermindert ontstekingen en kan de groei van tumoren vertragen (2). En uw hond krijgt tot 100 keer meer sulforafaan in broccoli greens dan in de volgroeide groente (3).

DE 6 MEEST GEZONDE MICROGREENS VOOR JE HOND

De meeste groenten kunnen worden gekweekt als microgreens.

1. Broccoli

Broccoli is een geweldige hondvriendelijke groente. Het levert een mooie dosis vezels, calcium en vitamine K. Microgreens bevatten meer voedingsstoffen dan volwassen groenten in gewicht. En ze bevatten ook minder zwavelverbindingen die gas kunnen veroorzaken bij uw hond. Door broccoli microgreens toe te voegen, krijgt uw hond ook meer van het waardevolle enzym sulforafaan binnen.

2. Boerenkool

Zoals alle brassica’s (kruisbloemige groenten), is boerenkool een goede microgroente om te gebruiken. Bovendien is het snel klaar om te oogsten, en levert het alle voordelen van boerenkool. Het is een krachtige antioxidant en bevat vitamine E en K, ijzer, calcium, kalium en magnesium.

3. Rode Kool

Kool bevat vitamine A, B, C, E, en K. Het is ook rijk aan beta-caroteen en andere antioxidanten. Het wordt beschouwd als een superfood omdat het ontstekingen vermindert en kankerbestrijdende flavonoรฏden bevat. Plus antioxidanten die de gezondheid van ogen, tanden, botten en het immuunsysteem verbeteren.

4. Tarwegras

Tarwegras zit vol met voedingsstoffen zoals chlorofyl en aminozuren. Het is ook veilig voor uw hond in gematigde hoeveelheden. Als volgroeide plant en als microgreens is tarwegras heerlijk en voedzaam.

5. Bladgroenten

Verschillende soorten bladgroenten en spinazie zijn geweldig voor uw hond. Volwassen spinazie bevat veel belangrijke voedingsstoffen. En de microgroenten van spinazie bevatten een nog gezondere dosis vitaminen.

6. Zonnebloem

Zonnebloem microgreens bevatten vitamine A, B, D, en E. Ze zijn ook een bron van calcium, ijzer, en magnesium. En ze behoren tot de gemakkelijkste en snelst groeiende zaden die er zijn.

HOE GEEF JE ZE?

Als je je eigen microgreens kweekt, oogst ze dan dicht bij het moment dat je ze nodig hebt, zodat ze vers blijven. U kunt een kleine portie microgreens direct door het voer van uw hond roeren. Hak ze fijn of doe ze in een mengsel met andere groenten om de verteerbaarheid te bevorderen.

Je kunt gesneden microgreens in de koelkast bewaren om ze vers te houden. Leg ze tussen vochtig keukenpapier in een bakje of zakje. Maar het is het beste om ze te oogsten vlak voordat je hond ze opeet. Het is zo eenvoudig om microgreens binnen of buiten te kweken dat het gemakkelijk is om voor elke maaltijd een voorraadje klaar te hebben. Microgreens invriezen is geen goede optie omdat ze papperig worden als ze ontdooien. En je verliest een deel van de voedingsstoffen die microgreens hun waarde geven. 

Vrije vertaling – Dogs Naturally Magazine

#microgreens #sulforafaan #antioxidant #orthomoleculair

Welkom bij ons Centrum

Meld je hier aan om onze nieuwsbrief te ontvangen

We spammen niet, lees onze privacy policy voor verdere info.

Share this Post
kelly.cogen

About Kelly Cogen

Centrum voor natuurgeneeskunde en voeding op maat, orthomoleculaire therapie, voedings- en suppletie advies, formuleren, klinische voedingsleer. Bachelor agro- en biotechnologie - dieren Certified nutritionist Clinical formulator Orthomoleculair therapeut honden Klinische voedingsdeskundige honden Natuurgeneeskundig therapeut (spagyriek - gemmo - myco - algen - aromatherapie - bachbloesem)

1 Comment

  1. Pingback: 10 GEZONDE KIBBLE TOPPERS · Natuurgeneeskunde en voeding bij dieren

Geef een reactie