VLOOIEN EN TEKEN – REGULIER EN ALTERNATIEF

VLOOIEN EN TEKEN – REGULIER EN ALTERNATIEF

FIPRONIL

Fipronil is oorspronkelijk ontwikkeld als landbouwgif maar mag daar niet meer voor gebruikt worden, wegens té toxisch. Het is ook niet toegelaten als diergeneesmiddel voor voedselproducerende dieren, om dezelfde reden.

MAAR het wordt wél nog steeds massaal gebruikt als middel tegen vlooien en teken bij onze huisdieren omdat we hen willen BESCHERMEN.

We willen hen beschermen tegen vlooien en teken…
En daarvoor gebruiken we dan een gif dat té toxisch bevonden is… Ironisch, niet?

EFFECT OP EMOTIONEEL EN COGNITIEF GEDRAG

In juni 2021 verscheen een studie van Suzuki et al.: The effects of fipronil on emotional and cognitive behaviors in mammals.

Deze nieuwe studie suggereert abnormaal emotioneel en cognitief gedrag door wijzigingen in het dopamine en serotonine level in de dieren.

Dit kan leiden tot verschillende zaken, waaronder:

 • angst
 • verlies aan motivatie
 • geheugenverlies
 • leermoeilijkheden
 • slaapproblemen

Dit was een eerste studie, ze gaan dit verder onderzoeken.

WAAR ZIT FIPRONIL IN?

 • Frontline
 • Flea Free spot on & huidspray
 • Effipro
 • Amflee
 • Broadline
 • Flevox
 • Pestigon
 • Strectis

GEVAAR VOOR DE MENS

Maar dat is nog niet alles… Het is namelijk niet alleen toxisch op onze hond of kat…
Een tijdje terug kwam Fipronil ook in het nieuws omdat er sporen van de stof gevonden werden in het haar van mensen die hun huisdier behandelen met een middel tegen vlooien dat Fipronil bevat.

Wanneer mensen (dus ook kleine kinderen!) hun huisdier aaien,
komt de stof via de huid ook in het lichaam terecht.

Het Pesticide Action Network schreef een brief naar dierenartsen om het gebruik van Fipronil stop te zetten vanwege het gevaar voor de gezondheid van mens én dier. De synthetische stoffen zijn namelijk kankerverwekkend, hormoonverstorend of hebben effect op het zenuwstelsel.

UITWENDIG GEBRUIK

Mensen vragen mij regelmatig hoe het kan dat een pipetje dat ze op de huid aanbrengen, toch voor fysieke klachten kan zorgen. Want dergelijke medicatie leidt uiteraard nog tot meer problemen, dan wat ze hier in deze studie onderzocht hebben.

Een pipetje wordt weliswaar uitwendig aangebracht, maar het dringt door de huid het lichaam binnen. De stof komt niet alleen in het bloed terecht, maar ook in de hersenen, vetweefsel en de lever van ons dier. Het is een continue belasting voor lever, nieren en het immuunsysteem. Geef je een middel dat een maand werkt, dan duurt het een maand vooraleer het uit het systeem van je dier gefilterd is. Een middel zoals Bravecto (kauwtablet) werkt maar liefst 3 maanden, maar dat wil zeggen dat het dus ook die tijd duurt vooraleer het dus terug uit het systeem is. Sommige mensen geven dergelijke medicatie “netjes” het hele jaar door, dat wil dus zeggen dat die organen en dat immuunsysteem heel die tijd belast worden!

ALTERNATIEVEN

Gelukkig bestaan er natuurlijke alternatieven die ons dier beschermen tegen parasieten zonder schadelijke effecten te hebben op de gezondheid.

Ik werk hiervoor zelf het liefste met SPAGYRISCHE ESSENCES, omdat die essences het dier van binnenuit sterker maken tegen parasieten, twee vliegen in één klap dus. Hierbij wordt een mix gemaakt die volgende aspecten meeneemt:

 • ondersteuning immuniteit
 • ondersteuning darmgezondheid
 • afvoer afvalstoffen
 • pH verandering bloed

Dit zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat parasieten zich minder welkom voelen bij je dier en minder goed gedijen bij jouw dier als gastheer. Een zuivere voeding speelt hierin uiteraard ook deels een rol in, omdat er hierbij minder afvalstoffen ophopen in het lichaam en deze dieren vaak een betere immuniteit hebben. Maar het is zeker niet altijd voldoende.

Spagyrische essences zijn druppels die we oraal geven, te koop in flesjes van 20, 30 of 50 ml.

Wie liever met een spray werkt, kan ook werken met AROMATHERAPIE.

Hierbij worden specifieke essentiële oliën en hydrolaten in een spray verwerkt, die bekend staan om hun werking tegen vlooien en teken. Hierbij is het niet zozeer de gezondheid van je dier dat zorgt voor een minder aangename leefomgeving voor de parasiet maar de geur van de oliën en de hydrolaten die het werk op zich gaan nemen.

Deze sprayflacons zijn te koop in flessen van 100 of 500 ml.

Verder kan je ook FENEGRIEK door het eten doen. Dit werkt voornamelijk tegen teken.
Je geeft dagelijks wat van deze tinctuur of gemalen zaden door het voer van je dier, tot ze een beetje naar OXO gaan ruiken. Deze geur staat teken niet aan, waardoor ze zich niet op je huisdier zullen laten vallen (of toch al veel minder).

Je kan zowel de tinctuur als de gemalen zaden bij me bestellen.

Ik lees heel vaak op sociale media dat mensen karnemelk geven.
Karnemelk heeft een verzurende werking, wat het bloed van je dier minder aantrekkelijk maakt voor vlooien en teken. Maar verzuring kan ook huidproblemen geven, kan leiden tot allergieën, artrose, verhoogde infectie gevoeligheid…

BESTELLEN

Wens je hier graag meer info over of wens je een van deze middelen te bestellen?

Heb je hierover vragen, neem dan even contact met me op. Ik help je graag.

#natuurgeneeskunde #vlooienbescherming #spagyriek #holistichealth #teken

Welkom bij ons Centrum

Meld je hier aan om onze nieuwsbrief te ontvangen

We spammen niet, lees onze privacy policy voor verdere info.

Share this Post
kelly.cogen

About Kelly Cogen

Centrum voor natuurgeneeskunde en voeding op maat, orthomoleculaire therapie, voedings- en suppletie advies, formuleren, klinische voedingsleer. Bachelor agro- en biotechnologie - dieren Certified nutritionist Clinical formulator Orthomoleculair therapeut honden Klinische voedingsdeskundige honden Natuurgeneeskundig therapeut (spagyriek - gemmo - myco - algen - aromatherapie - bachbloesem)

Geef een reactie