E.H.B.O. MORO WORTELSOEP

E.H.B.O. MORO WORTELSOEP

BIJ MAAG- EN DARMKLACHTEN

Deze speciale wortelsoep heeft een ondersteunende werking bij maag- en darmklachten.

Hieronder kan je meer lezen over de werking achter deze – ontzettend eenvoudige – soep!
Daarnaast kan je het basisrecept terugvinden én waar je ze kan kopen mocht je geen zin of tijd hebben om ze zelf te maken.

GESCHIEDENIS

De “MORO” WORTELSOEP is gemaakt door professor Ernst Moro, die aan het begin van de 20e eeuw hoofdarts was aan een Duitse universiteit. De soep bevat zeer weinig ingrediënten, namelijk wortel, water en een beetje (zee)zout. 

Hij deed de aanbeveling zuigelingen met darmstoornissen een zeer eenvoudige wortelsoep te geven.
In de jaren negentig ontstond hernieuwde belangstelling voor deze natuurlijke remedie en werd wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het onderliggend werkingsmechanisme.

WERKING

Men heeft toen ontdekt dat het geheim schuilt in de zure oligosacchariden die ontstaan door het langdurig koken van de wortels (minstens 1,5 u). Deze zure oligosachariden lijken erg op de receptoren in de darmwand en dragen positief bij aan de darmgezondheid. 

Deze sacchariden zijn verbonden met de pectine in de vezelfractie van de wortel en zijn zo verantwoordelijk voor de gunstige prebiotische werking in de darmen.

Onderzoek aan de universiteit van Wageningen toonde dat deze oligosachariden sterk overeenkomen met de prebiotisch werkzame oligosacchariden in moedermelk. De werking is sterk “bifidogeen”, wat wil zeggen dat de groei van Bifidusbacteriën, een soort melkzuurbacteriën in de dikke darm, hierdoor bevorderd wordt.

Daarnaast remmen deze zure oligosacchariden de aanhechting van bacteriën aan de darmwand, wat natuurlijk een eerste cruciale stap is tijdens een intestinale infectie. Een onderzoek in 2009 toonde aan dat deze soep ook werkt bij diarree die veroorzaakt wordt door antibioticaresistente bacteriën.

Ook in de diergeneeskunde werden bij biggen en fokzeugen interessante resultaten verkregen met de toevoeging van gedroogd wortelpoeder als prebioticum aan het voer. In vergelijking met een antibioticum gaf het wortelpoeder betere resultaten qua handhaving van de gezondheid van de dieren.

Naast de zure oligosacchariden levert de wortel veel vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld vitamine A wat essentieel is voor het behoud van het evenwicht van de darmbarrière en orale immunologische tolerantie. 

Kortom: een makkelijk en goed alternatief bij darmklachten van je dier.

Ik breid het zelf uit (thuis en bij cliënten) naar spijsverteringsklachten algemeen door de toevoeging van bepaalde kruiden.

INHOUD 250 ML MORO SOEP

Kcal43
Voedingsvezel5 gram
Kalium475 mg
Natrium380 mg
Calcium55 mg
Magnesium10 mg
Vitamine A2480 mcg
Foliumzuur28 mcg
Vitamine C95 mg
Bron: J.Pediatric Gastroenterology and Nutrition 2005:40(5):694

RECEPT

Deze soep is ontzettend makkelijk te maken, je hebt maar 3 ingrediënten nodig:

  • water
  • 500 gr wortelen
  • snuifje zeezout
  • optioneel: wat extra kruiden en/of rauwe honing

BASISRECEPT

  • Neem 500 gram wortelen
  • Was de wortelen en snij ze in kleine stukjes
  • Zet ze met 1 liter water op het vuur.
  • Breng het aan de kook en draai dan het vuur lager zodat het zachtjes door kan koken.
  • Laat de soep minimaal 1,5 uur koken – dat is het ALLERBELANGRIJKSTE!
  • Pureer de soep met een mixer of keukenmachine.
  • Vul de soep aan met gekookt water tot je weer 1 liter hebt. Van consistentie moet ze vergelijkbaar zijn met karnemelk.
  • Voeg een snuifje zeezout toe voor de mineralen. Let op: als je hond op een speciaal dieet staat of nier- of hartproblemen heeft: laat dan dit zout achterwege!
  • Maak genoeg zodat je altijd een portie in de diepvries hebt staan.
  • OPTIONEEL: Extra kruiden – GO LOW AND SLOW: voeg dus maar een heel klein beetje toe, bij voorkeur 1 kruid:
    • Heemst: slijmstoffen om de darmwand nog extra te ondersteunen.
    • Dille: helpt mee de spijsvertering bevorderen omdat het de darmbewegingen verbetert. Het helpt ook bij de productie van spijsverteringsenzymen en gal, waardoor de soep ook kan ingezet worden bij misselijkheid, maag- en darmkrampen en constipatie.
    • Kurkuma: bevordert spijsvertering, krampstillend, ontstekingsremmend op slijmvlies…

GEBRUIK

Wanneer je hond acute diarree heeft, kan je 4 – 5 keer per dag een portie soep aanbieden, in plaats van het gebruikelijke eten.

Vasten, wat veel geadviseerd wordt omdat het de darmen rust geeft, is geen optie voor jonge pups, senioren en heel kleine hondjes. Daarnaast geeft deze soep natuurlijk wel wat extra voordelen m.b.t. bacteriën en darmwand. Dus wanneer je hond zin heeft in eten, zou ik sowieso de voorkeur geven aan de soep, ongeacht leeftijd of formaat.

Vanaf de 2e of de 3e dag kan je de soep afwisselend met gebruikelijke eten geven. Geef dan wel eerst de soep en pas minstens 30 minuten later de andere maaltijd. De soep gaat immers de darmen beschermen en ondersteunen. Als je er ook nog kruiden voor de maag en spijsvertering bij deed, dan kunnen die ook al ondersteuning gaan bieden.

OPGELET: Natuurlijk moet je wel naar de dierenarts gaan wanneer de diarree ontzettend hevig is of blijft aanhouden!
Daarnaast moet je in zo’n geval ook aan de oorzaak gaan werken.

Je kan een ontlastingsonderzoek laten uitvoeren en/of een advies op maat laten uitwerken.

Hoeveel je moet geven hangt uiteraard af van het gewicht van je hond.
Dit is een algemeen advies per dag.

  • Tot 5kg: 150 – 200 ml
  • Tot 10kg: 300 – 400 ml
  • Tot 20kg: 600 – 800 ml
  • Tot 30kg: 900 – 1200 ml
  • Grotere honden: naargelang behoefte.

Willen ze minder drinken, forceer het dan niet.

Willen de grote honden wat meer, dan mag dat ook. Je kan op zich niet snel te veel geven.

HOE WEET JE OF HET WERKT?

Honden eigenaars zijn een kei in het “lezen” van de ontlasting 😊. In principe zien we de ontlasting van onze hond elke dag en zien we meteen verschil in kleur en consistentie. Wanneer je Moro soep geeft dan ga je zien dat de ontlasting een stuk oranje is. Dat komt doordat de wortelen hun beschermlaag aan de darmen gegeven hebben.

Dit oranje stuk moet groot genoeg én duidelijk zichtbaar zijn. Indien dat niet het geval is, probeer dan de volgende portie wat meer soep te geven.

MOEILIJKE ETER?

Wil je hond de soep niet eten?
Probeer er dan een schepje rauwe honing (bij voorkeur van de imker of de natuurwinkel bij te doen). Honden eten namelijk graag zoete dingen. Daarnaast is rauwe honing ook nog een natuurlijk antibioticum en bevat deze ook nog enzymen. Honing uit de supermarkt is eigenlijk alleen nog maar suiker.

OPGELET: liever geen honing aan honden jonger dan 1 jaar geven!
Dat heeft te maken met het feit dat honing de bacterie “Clostridium botulinum” kan bevatten. De kans is klein, maar je weet maar nooit natuurlijk.

Omdat de darmflora van puppy’s nog niet volledig is ontwikkeld, kunnen de sporen van de bacterie in de darmen van puppy’s uitgroeien tot bacteriën. Deze maken schadelijke stoffen aan die inwerken op het zenuwstelsel. Deze bacterie is gevaarlijk wanneer een hond jonger is dan 1 jaar. Na die periode zal zijn immuunsysteem sterk genoeg zijn om de effecten van de neurotoxine te blokkeren.

Natuurlijk lees je vaak mensen die het wél geven en waarbij dat geen probleem vormt, maar ik vind het toch mijn taak om hier even voor te waarschuwen.

WAAR TE KOOP

Ben je geen keukenprins(es) of ben je graag te allen tijde voorbereid?
Dan kan je gelukkig ook Moro soep kopen.

Verschillende merken hebben deze in hun assortiment:

  • Terra Canis (deze hebben wij standaard in huis)
  • Lila loves it
  • Sloofie

Hopelijk heb je het niet te snel nodig, maar mocht het toch nodig zijn, dan weet je alvast wat je kan doen!
Wees alert en ga naar de dierenarts wanneer de diarree te heftig is of blijft aanhouden.

CHRONISCHE DIARREE

Heeft je hond echter chronische diarree, dan adviseer ik je om een ontlastingsonderzoek te laten doen en/of een advies op maat. Op die manier kunnen we de voeding aanpassen, de oorzaak én de symptomen ondersteunen.

Meer informatie over de verschillende adviezen en de prijzen vind je op de Tarievenpagina.

Heb je hierover vragen, neem dan even contact met me op. Ik help je graag.

#morosoep #wortelsoep #spijsvertering #darmklachten #diarree #kruiden #darmflora

Welkom bij ons Centrum

Meld je hier aan om onze nieuwsbrief te ontvangen

We spammen niet, lees onze privacy policy voor verdere info.

Share this Post

About Kelly Cogen

Centrum voor natuurgeneeskunde en voeding op maat, orthomoleculaire therapie, voedings- en suppletie advies, formuleren, klinische voedingsleer. Bachelor agro- en biotechnologie - dieren Certified nutritionist Clinical formulator Orthomoleculair therapeut honden Klinische voedingsdeskundige honden Natuurgeneeskundig therapeut (spagyriek - gemmo - myco - algen - aromatherapie - bachbloesem)

3 Comments

  1. Mag je deze Moro soep ook geven aan je hond als preventief en ondersteund supplement om de darmen al deze beschermende laag te geven, bijvoorbeeld 1 á 2 maal per week een kleine hoeveelheid ? Ik denk dan aan honden die halfweg naar hun oudere leeftijd gaan en senioren die al gevoeliger kunnen zijn aan diarree.

    1. Dag Pascale,

      Een heel goede vraag van je. Dat mag inderdaad, dat is zelfs een heel goed idee.

      Wat je daarnaast ook altijd kan doen, is het geven van gekookte (of zeer goed gemixt met een stevige blender) worteltjes bij de voeding. Op die manier zijn ze preventief ook heel goed.

  2. Pingback: DARMHELENDE THEE · Natuurgeneeskunde en voeding bij dieren

Geef een reactie