KITCHEN SINKING

KITCHEN SINKING

IEMAND BEKEND MET DE TERM “KITCHEN SINKING”?

“Het letterlijk dumpen van suppletie en/of andere, makkelijk ter verkrijgen ondersteuning,
meestal zonder de nodige kennis of resultaten”.

Als professional ben je meestal niet het eerste aanspreekpunt wanneer iemands dier klachten krijgt, tenzij het dier al bij jou in behandeling is voor iets anders. Veel mensen gaan namelijk zelfstandig op zoek naar ondersteuning, want dat is immers laagdrempelig. Internet biedt dan ook een hele wereld aan suppletie en natuurlijke ondersteuning, makkelijk aan te kopen maar ook ontzettend overweldigend, waardoor mensen vaak door het bos de bomen niet meer zien.
De tweede stap die daarop vaak volgt, is een vraag stellen in een Facebookgroep of aan iemand die ze kennen: “Wat helpt bij jullie dier in deze situatie”.

IEDER DIER IS UNIEK

Maar lieve mensen, ieder dier is uniek! Elke situatie is uniek!
Hoe fijn het ook is dat mensen hun ervaringen delen, dat is niet jouw dier of jullie situatie.

Voor je het weet heb je een waslijst met 20 middeltjes, kruiden, tincturen… die mogelijks kunnen werken voor het probleem.
Want iedereen prijst iets anders aan, iets dat voor hun dier misschien geholpen heeft.
Maar je weet niet hoe de klachten zich manifesteerden bij dat dier, kreeg dat dier nog andere ondersteuning, hoe was de samenstelling van de voeding…
En hoe moet jij tussen die 20 middeltjes het meest geschikte supplement kiezen? Van welk merk, in welke dosering? Is het dan ook voldoende om ondersteuning te bieden?

Het zorgt er dus voor dat mensen vaak al 4 – 5 middeltjes gekocht hebben alvorens ze bij mij of een van mijn collega’s terechtkomen.
Denk eens aan alle tijd die we hadden kunnen winnen? Of aan het geld dat je hiermee kwijt bent?

Andere mensen worden dan weer argwanend wat betreft natuurgeneeskunde en/of orthomoleculaire suppletie want ze hebben “al zoveel geprobeerd en niets helpt”… En stappen dan over op het reguliere pad. Waar op zich niets mis mee is, wanneer er geen andere, mildere, oplossingen zijn. Maar hou in gedachten dat er vaak bijwerkingen ontstaan bij reguliere middelen.

Het is natuurlijk niet voor niets dat deze tak een gedegen opleiding, ervaring én bijscholing vraagt.

Kim D.P. : “Elke maand spendeerde ik honderden euro’s om het onze hond een beetje aangenaam te maken, wat we er natuurlijk voor over hadden. Maar de klachten werden terug erger en ik wou niet zomaar op reguliere oplapmiddeltjes moeten terug vallen. Toen zijn we gelukkig in contact gekomen met Kelly en na een grondige amnese zijn we dan de behandeling bij haar opgestart en beginnen afbouwen van de andere dingen die hij kreeg.
Nu krijgt hij 2 middelen op maat en is hij terug een happy senior.”

FUNCTIONELE ONDERSTEUNING

Vergis je niet, suppletie of natuurlijke middelen goed adviseren is niet zomaar het eerste het beste middel uitkiezen en wachten tot het werkt en als het dat niet doet gewoon iets anders inzetten. We willen echt een functionele ondersteuning bereiken!

Een van de populaire middeltjes die vlot aangeprezen worden, is vb kurkuma of geelwortel.
Heeft je hond of kat last van gewrichtsproblemen, artrose? Golden paste met kurkuma is dan vaak het antwoord.
Maar om therapeutisch te werk te gaan, zou je soms een halve pot moeten geven (in combinatie met die vetstoffen natuurlijk niet zo’n goed idee). Curcumine, de actieve stof in de geelwortel is van nature slecht biologisch beschikbaar voor het lichaam, het grootste deel komt niet aan op plaatsen waar we het willen. “Doe er dan maar wat peper bij”, lees je dan als reactie, “dan werkt het beter”. En het klopt dat piperine uit peper een positieve invloed heeft op de biologische beschikbaarheid van curcumine in het lichaam. Maar peper kan irriterend werken, zeker bij langdurig gebruik, maar daarnaast kan het ook de biologische beschikbaarheid van andere stoffen beïnvloeden. Vaak zijn dit dieren die bepaalde medicatie krijgen of andere suppletie en dan kan dit dus een risico vormen.
Kurkuma kan inderdaad verlichting geven, dat aspect is zeker correct, al is het niet de volledige ondersteuning die we zoeken bij artrose.
Maar de biologische beschikbaarheid moet hoog zijn (hoeveel van de stof die je geeft kan ook effectief gebruikt door het lichaam), de kwaliteit moet goed zijn én de dosering moet juist zijn!


Visolie is nog zo’n antwoord dat we regelmatig zien voorbijkomen. En ook dit is op zich correct, omega 3 vetzuren kunnen hierbij zeker een steentje bijdragen. Alleen is de ene visolie absoluut de andere niet, we spreken dan écht over een therapeutische olie met een therapeutische dosering, die je best niet op je eentje gaat inzetten, want dat vraagt dan nog andere aanpassingen. En ook dan blijft het slechts een onderdeel van de aanpak.

Als we nu even verdergaan op artrose, een complexe aandoening waarbij het kraakbeen beschadigd is, dan moeten we daarvoor inzetten op alle aspecten van de problematiek, willen we kunnen spreken van een functionele ondersteuning:

 • we moeten de ontsteking remmen
 • we moeten de pijn stillen
 • we moeten de afbraak van het kraakbeen remmen
 • we moeten het kraakbeen en synoviaal vocht ondersteunen
 • we willen afvalstoffen afvoeren
 • we willen het bot beschermen

Wanneer we gaan werken met natuurlijke ondersteuning/suppletie moeten we ons een aantal zaken afvragen:

 • wat is de klacht?
 • waar moeten we dan allemaal aandacht voor hebben?
 • wat gaan we geven?
 • zorgt het voor een functionele ondersteuning?
 • is er een interactie mogelijk?
 • zijn er mogelijke neveneffecten?
 • wat is de juiste dosering?

PROFESSIONELE ONDERSTEUNING EN BEGELEIDING

En daarom is het dus belangrijk om het probleem van je huisdier te bespreken met een natuurgeneeskundige en/of orthomoleculair therapeut. Wij hebben hiervoor gestudeerd, hebben kennis van de middelen op de markt, kennen de eventuele interacties of kunnen deze op de juiste plaats opzoeken én kunnen voor jouw dier bepalen wat het beste plan van aanpak is. We kunnen ook de dosering bijsturen én we volgen de situatie mee op.

De allerbeste natuurgeneeskundige ondersteuning krijg je wanneer de middelen dan ook nog eens op maat gemaakt worden, zodat ze specifiek voor jouw dier samengesteld zijn.

WIL JIJ OOK GRAAG BEGELEID WORDEN?

Meer informatie over de verschillende adviezen en de prijzen vind je op de Tarievenpagina.

Heb je hierover vragen, neem dan even contact met me op. Ik help je graag.

#orthomoleculair #orthomoleculairesuppletie #suppletie #natuurlijkeondersteuning #middelopmaat #adviesopmaat #maatwerk #kitchensinking

Welkom bij ons Centrum

Meld je hier aan om onze nieuwsbrief te ontvangen

We spammen niet, lees onze privacy policy voor verdere info.

Share this Post

About Kelly Cogen

Centrum voor natuurgeneeskunde en voeding op maat, orthomoleculaire therapie, voedings- en suppletie advies, formuleren, klinische voedingsleer. Bachelor agro- en biotechnologie - dieren Certified nutritionist Clinical formulator Orthomoleculair therapeut honden Klinische voedingsdeskundige honden Natuurgeneeskundig therapeut (spagyriek - gemmo - myco - algen - aromatherapie - bachbloesem)

Geef een reactie