DE NATUURLIJKE AANPAK VAN GIARDIA BIJ HOND EN KAT

DE NATUURLIJKE AANPAK VAN GIARDIA BIJ HOND EN KAT


Wekelijks krijg ik mailtjes van radeloze mensen die de Giardia besmetting bij hun huisdier niet onder controle krijgen. Hun dier heeft verschillende ontwormingsbehandelingen achter de rug maar de parasiet komt telkens terug of het dier in kwestie blijft kampen met diarree of een slechte spijsvertering…

Giardia is helaas één van de meest voorkomende én hardnekkige darmparasieten bij katten en honden. Helaas mist de reguliere behandeling meestal heel wat stappen, waardoor het ergens ook logisch is, dat je huisdier terugkerende of langdurige klachten heeft.

WAT IS GIARDIA?

Giardia is een eencellige parasiet (protozoa), niet met het blote oog te zien.

Giardia heeft twee ontwikkelingsstadia:
Trofozoïeten: deze gaan zich hechten met een “zuignap” aan de oppervlakte van de darmwand. In de darm gaat deze trofozoïet zich vermenigvuldigen door zich te delen. Deze vorm kan niet buiten het lichaam overleven.
• Tijdens de passage vanuit de darm naar buiten toe transformeren sommige trofozoïeten tot een cyste. Er komt dan een soort schild rond, een beschermende laag, en de parasiet wordt inactief. Op deze manier kan de parasiet helaas lang in de omgeving overleven.

BESMETTING

Door zich te transformeren naar een cyste kan Giardia dus lang overleven buiten het lichaam van uw huisdier. De cystes zijn besmettelijk. Ze overleven het langste onder vochtige en koele omstandigheden.
Onze dieren raken besmet door het drinken van water buiten, het aanraken van ontlasting van andere dieren, contact met besmette aarde en het likken van hun poten nadat ze buiten geweest zijn. De cystes worden ingeslikt en er ontstaan terug trofoziëten, die zich weer gaan vermenigvuldigen en delen in de darmen.

DIAGNOSE

Heeft je hond of kat één van bovenstaande symptomen, dan moet je de ontlasting even laten nakijken.
Mijn voorkeur gaat hiervoor uit naar een onderzoek bij VPL Het Woud.
Je kan daar een specifieke kit kopen om de ontlasting te testen op Giardia.

SYMPTOMEN

Een besmetting kan mild zijn maar ook ontzettend hevig.
Meestal zien we de klachten bij pups/kittens of ouderen dieren, maar uiteraard zien we ze ook bij dieren met een verminderde immuniteit.


De symptomen variëren ook maar ze hebben bijna allemaal te maken met het spijsverteringsstelsel en de impact ervan op de gezondheid:
• Diarree met zachte tot waterige ontlasting
• Slijmerige ontlasting
• Acute diarree
• Chronische diarree
• Afwijkende kleur: licht of groenig
• Vettere ontlasting
• Bloed in ontlasting
• Braken
• Misselijkheid
• Slechte eetlust
• Buikpijn, krampen
• Sloom
• Verstoorde opname van voedingsstoffen (chronische infectie)
• Gewichtsverlies (chronische infectie)
• Sterfte (chronische infectie)
• …

En net omdat die parasiet dus lange tijd in de omgeving kan overleven, in zijn beschermend schild, zien we dus zo vaak dieren die opnieuw besmet worden, wanneer we geen aandacht hebben voor een aantal zaken.
Bij veel dieren verloopt de besmetting zelfs onopgemerkt, omdat ze er niet ziek van worden. Ze zijn drager van de parasiet, zonder symptomen te vertonen! Ze lijken gezond maar kunnen op deze manier wel andere dieren gaan besmetten.

Symptomen beginnen meestal 5-12 dagen na de besmetting.
De uitscheiding van de cysten start gemiddeld 5 dagen na de besmetting, maar niet continue. Wanneer we de ontlasting testen kan dit er dan helaas ook voor zorgen dat de parasiet niet altijd teruggevonden wordt in de ontlasting. Daarom is het ook belangrijk om ontlasting van meerdere dagen te verzamelen.

REGULIERE AANPAK

De reguliere aanpak bestaat over het algemeen uit één of meerdere behandelingen met Panacur.
Soms wordt dit aangevuld met antibiotica en probiotica.

NATUURLIJKE EN/OF COMPLEMENTAIRE AANPAK

Zelf werk ik met een stappenplan op maat voor ieder dier.
Uiteraard spelen verschillende factoren hierbij een rol. Maar er is altijd aandacht voor de parasiet op zich, de voeding, de darmgezondheid, het microbioom en de weerstand/immuniteit en stress.

We kunnen dit stappenplan inzetten tijdens eerder welke fase.
Dit kan perfect complementair naast een reguliere behandeling maar kan ook op zichzelf staand ter ondersteuning ingezet worden.


* PARASIET
Uiteraard moet de parasiet weg uit het lichaam van je dier. Dat kan op verschillende manieren. Deze opties worden samen bekeken en gebeuren in overleg.


* VOEDING
Krijgt jouw dier brokken? Dan geeft dit Giardia 2 voordelen:
• de parasiet voedt zich met koolhydraten, wat hem sterker maakt en moeilijker te elimineren.
• de darmflora van je dier bevat minder goede darmbacteriën ten gevolge van de grote hoeveelheid koolhydraten die het binnen krijgt. Waardoor Giardia meer kans krijgt om zich te vestigen in de darmen.
We moeten ons huisdier dus zo snel mogelijk op verse voeding zetten, deze hoeft niet rauw te zijn. Sommige dieren hebben zoveel last van hun spijsvertering dat rauwe voeding hierbij te zwaar valt. Voeding is niet de volledige oplossing, maar zal wel een belangrijke rol spelen in de behandeling én preventie.
Bij voorkeur gaan we de voeding ook verder aanvullen met het oog op de darmgezondheid en immuniteit, vb. met veendrenkstof, prebiotica, algen, mycotherapie…


* DARMEN EN MICROBIOOM
Omdat Giardia zich aan de darmwand hecht, kan hij hierbij het darmslijmvlies beschadigen.
Er ontstaat dan een vicieuze cirkel. Want zonder gezond darmslijmvlies is de darmflora uit balans waardoor Giardia stevig aan plaats kan winnen en hardnekkiger wordt.
Dit is meestal hetzelfde spagyrisch middel dat we gebruiken ter ondersteuning van de parasiet.
Afhankelijk van de voorgeschiedenis en behandeling wordt hiervoor nog een ander middel ingezet ter ondersteuning van de darmfunctie en het microbioom.
𝗢𝗣𝗚𝗘𝗟𝗘𝗧: hierbij gaan we 𝗡𝗢𝗚 𝗚𝗘𝗘𝗡 probiotica inzetten.
Te snel probiotica kan namelijk op verschillende manieren een probleem vormen:
• De levende darmbacteriën moeten zich kunnen hechten aan een gezonde darmwand. Bij een aangetaste darmwand lukt dit niet en kunnen deze mee met de ontlasting terug naar buiten (dat is het beste scenario).
• Wat ook kan is dat de levende darmbacteriën door de darmwand heen kunnen gaan en in de bloedbaan terecht kunnen komen. Daar horen ze uiteraard niet en kunnen ze voor problemen zorgen.
• Je kan Giardia ook net sterker maken door te snel in het proces probiotica te geven. Waardoor hij minder gaat reageren op de reguliere behandeling.
Daarnaast is het zo dat dieren die ooit Giardia opliepen vaak lang en soms zelfs levenslang een gevoelige spijsvertering hebben. Gelukkig kunnen we hier op natuurgeneeskundig vlak goed aan werken.


* IMMUNITEIT
Een dier dat Giardia oploopt mét symptomen, klachten heeft al te maken met een verminderde weerstand.
Daarbovenop wordt het microbioom vaak helemaal vernietigd ten gevolge van het inzetten van verschillende ontwormingsbehandelingen en antibiotica.
We zullen dus goed aan die immuniteit moeten werken om ervoor te zorgen dat er hopelijk geen nieuwe besmetting meer volgt.
Dit kan in dezelfde middelen op maat verwerkt worden waardoor de hoofdondersteuning voor Giardia op natuurgeneeskundig vlak neerkomt op het inzetten van 2 middelen op maat + aangepaste voeding + de juiste probiotica op het juiste moment.


* STRESS
Chronische stress is nefast voor de darmgezondheid, het microbioom én de immuniteit.
Heb jij een dier met chronische stress, vb een rescue uit het buitenland, dan kan dit een reden zijn voor een zwakke darmgezondheid, waardoor de kans op (her)besmetting groter is. Dat nemen we dan ook mee in het stappenplan.


* ANDERE AANDACHTSPUNTEN
• Je hond niet uitlaten in sterk besmette gebieden, vb parken, hondenweide…
• Omgeving goed reinigen
• Weerstand optimaliseren, niet enkel curatief maar preventief is dat ook heel belangrijk
• Detox (bij een gezond dier én bij voorkeur onder begeleiding)
• Verse voeding
• Darmgezondheid én microbioom
• …

PLAN OP MAAT

Als natuurgeneeskundige en voedingsdeskundige maak ik een behandelplan op maat van jouw dier.
Ik kijk daarbij naar de verschillende aspecten die hierbij een rol spelen.
De behandeling van Giardia op natuurgeneeskundig vlak komt meestal neer op het inzetten van 2 middelen op maat + de juiste probiotica op het juiste moment + eventueel aangepaste voeding.
Heeft jouw dier veel stress, dan is dit nog een extra ondersteuning die we inzetten.

WIL JE HIERBIJ GRAAG BEGELEIDING?

Meer info over de verschillende opties vind je op de Tarieven pagina.

Neem even contact met me op om te bekijken wat bij jouw dier nodig is.

#giardia #giardiasis #adviesopmaat #natuurgeneeskunde #middelopmaat

Welkom bij onze praktijk

Meld je hier aan om onze nieuwsbrief te ontvangen

We spammen niet, lees onze privacy policy voor verdere info.

Share this Post

About Kelly Cogen

Praktijk voor natuurgeneeskunde en voeding op maat, orthomoleculaire therapie, voedings- en suppletie advies, formuleren, klinische voedingsleer. Bachelor agro- en biotechnologie - dieren Certified nutritionist Clinical formulator Orthomoleculair therapeut honden Klinische voedingsdeskundige honden Natuurgeneeskundig therapeut (spagyriek - gemmo - myco - algen - aromatherapie - bachbloesem)

Geef een reactie